zoeken

Wat betekent de indicatie van zwaarte?

De zwaarte van wandelreizen

De zwaarte van een wandelreis hangt altijd samen met uw eigen conditie, of u met of zonder (zware) bagage wandelt, het weer en het type landschap. Hieronder zetten we vijf wandelniveaus voor u op een rijtje en lichten we deze even kort toe.

Niveau 1: voor iedereen

Wandelingen over goed begaanbare paden door nagenoeg vlak terrein. Vooral het aantal kilometers bepaalt de zwaarte van de wandeling. Wandelen zonder bepakking, hooguit een rugzak met wat spullen voor de dag. Weinig conditie voor de wandeling nodig.

Niveau 2: basisconditie

Wandelingen over goed begaanbare paden door vlak en heuvelachtig terrein. Vooral het aantal kilometers bepaalt de zwaarte van de wandeling. Lichte wandeltochten afgewisseld met enkele pittige dagtochten. Meestal zonder bepakking, hooguit een rugzak met wat spullen voor de dag. Goede basisconditie nodig en geringe wandelervaring wenselijk.

Niveau 3: goede conditie

Wandelingen over gebaande en ongebaande paden, regelmatig over ongelijke ondergrond. Wandelingen in sterk heuvelachtig terrein, meestal met bagagevervoer. Het aantal kilometers en de hoogteverschillen zijn elke dag anders en bepalen de zwaarte van de wandeling. Wandelervaring en een goede conditie wenselijk.

Niveau 4: pittig 

Pittige wandeltrektochten door veelal bergachtig terrein met flinke hoogteverschillen. Soms is het terrein moeilijk begaanbaar. Er zijn met name flinke hoogteverschillen, met of zonder bepakking bepaalt de zwaarte. Wandelervaring in de bergen en een uitstekende conditie vereist.

Niveau 5: uitdagend

Zware wandeltrektochten door ruig terrein, vaak met volle bepakking. Lange dagafstanden en/of grote hoogteverschillen per dag, onder primitieve omstandigheden. Alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars met een uitstekende conditie.

schrijf je in voor de nieuwsbrief
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice