Dit is een nieuwsbrief van Wandelwaaier / Fietswaaier
Op vakantie!
Het is in deze tijd nog best een gedoe. Covid-varianten blijven de reiswereld plagen. Velen onder ons kiezen er daarom voor om niet te ver weg te gaan, pas op het laatste moment te boeken en onder bepaalde voorwaarden.
Om lekker te wandelen en fietsen hoef je gelukkig niet ver te reizen.
Dat ‘op vakantie gaan’ of – zoals sommigen liever zeggen – ‘met vakantie gaan’ in feite maar een korte geschiedenis kent, zal voor velen verrassend zijn. Veel ouder dan 150 jaar is het niet. Om op vakantie te kunnen gaan heb je geld nodig, een vervoermiddel en vakantiedagen. Geld is lange tijd voor velen een probleem geweest. En negentig jaar geleden bijvoorbeeld, rond 1930, hadden de meeste werknemers maar drie vakantiedagen per jaar, en dat dan ook nog in een zesdaagse werkweek. En slechts 1 op de 600 mensen had destijds een auto. Logisch dat de autovakantie toen nog niet veel voorstelde. Wandelvakanties waren er toen al wel, want het vervoermiddel daarvoor – de benenwagen – was als vanzelf voorradig en beschikbaar. Maar ook wandelvakanties hebben nog een echte groei moeten doormaken. Wandelwaaier als specialist in wandelvakanties heeft daarin nog een belangrijke rol gespeeld. In mijn boek ‘Op vakantie!’ heb ik de hele geschiedenis van op vakantie gaan uit de doeken gedaan. Met wie is het dan pakweg 150 jaar geleden begonnen? En waren er echt geen voorlopers vóór die tijd? Alle facetten van de vakantie komen in mijn boek aan bod: de kampeervakantie, de fietsvakantie, de zeilvakantie, de liftvakantie, noem maar op. En lag ‘vakantie vieren’ in de Tweede Wereldoorlog helemaal stil? Natuurlijk besteed ik ook aandacht aan het fenomeen ‘heimwee’, ook wel de Zwitserse ziekte genoemd aan, omdat iemand die heimwee ooit voor het eerst uitvoerig beschreef het over Zwitsers had die ver van huis zo vurig terugverlangden naar de berglucht in eigen land.
‘Op vakantie!’ is te koop in elke boekhandel. En vrijwel elke boekhandel heeft tegenwoordig ook de mogelijkheid een boek online te bestellen. Ik zou zeggen: ga niet op vakantie zonder ‘Op vakantie!’. En blijf je thuis dan kun je met mijn boek toch nog op vakantie.