op pad met je trouwe viervoeter

Wandelvakanties met de hond.
Maak er een feest van!

Herken jij dat ook?...Lekker vakantie! Wat doen we met de hond? Meenemen natuurlijk!

Alle individueel arrangementen waar de hond mee mag

Heeft jouw hond het naar de zin, dan heb jij dat zeker ook.
Met dit verslag wil ik laten zien hoe wij te werk gaan bij de keuze van onze bestemming. Ook welke problemen we zoal tegenkomen. Op die manier hoop ik de wandelaars die twijfelen over een wandelvakantie met hun hond over de streep te trekken.
Als je een hond hebt, wil je vaak niets liever dan deze mee nemen als je gaat wandelen. Dat is welliswaar niet altijd handig, maar persoonlijk zou ik mijn trouwe viervoeter niet willen missen op vakantie.

wandelen met hond 

Onze hond

Onze hond komt uit een asiel. Dat hij beschadigd is, is voor ons een weet, maar niemand weet wat hij precies de eerste twee jaar van zijn leven heeft meegemaakt. In ieder geval kan hij absoluut niet alleen zijn, kan niet tegen opgesloten worden en aangelijnd wandelen is ook een crime.

Nou en dan heb je natuurlijk een aantal beperkingen als je hem meeneemt op vakantie. De ene hond is de andere niet en iedereen kent zijn eigen hond het beste. Maar wellicht zijn een aantal van deze beperkingen herkenbaar.  

  • Zo kunnen wij bijvoorbeeld niet even gaan winkelen en de hond alleen voor een winkel laten liggen.
  • Als we in een B&B of hotelletje willen overnachten kan dat alleen als de hond ook op de kamer bij ons mag slapen
  • Als we een huisje willen huren moeten huisdieren welkom zijn
  • Op talloze campings en in veel wandelgebieden moet de hond aangelijnd zijn
  • Met onze hond kunnen we niet naar een vliegbestemming
  • En als we een bootovertocht willen maken kan dat alleen als de hond niet verplicht in de auto moet blijven; dat zou hem een trauma erbij geven
  • Een degelijke huttentocht maken is moeilijk te realiseren omdat de hond in veel hutten niet mag overnachten. Wij maken daarom als we in de bergen zijn dagtochten
  • Een stad bekijken gaat nog wel, al is dat voor onze hond ook geen pretje, maar shoppen, uit eten of een museum bezoeken ligt al een stuk ingewikkelder

Kortom…als ik het zelf zo lees dan komt er nogal wat bij kijken.
We weten in ieder geval hoe onze hond reageert op andere mensen en dieren (soortgenoten, koeien, schapen, bergmarmotten, ezels, vogels). Met dat in ons achterhoofd is de stap naar een goed voorbereide wandelvakantie met onze hond nog maar een kleintje en kan het genieten beginnen.

Naar het buitenland

  • Inentingen
    Voor elk Europees land en daarbuiten gelden regels t.a.v.invoereisen en inentigen voor je hond. Wij vinden dat de site van LICG duidelijke informatie geeft, uitgesplits per land.
    Zodra je weet waar je naartoe gaat en of je nog door andere landen reist is het slim dit te gaan doornemen. Zo kun je op tijd naar de dierenarts om de nodige maatregelen te treffen en het verplichte hondenpaspoort te regelen.
  • Teken
    Tekenbeten zijn heel vervelend en kunnen ook bij honden de ziekte van Lyme veroorzaken. Rede genoeg om dus naast jezelf ook je hond na elke wandeling te controleren op teken. Verwijder ze voorzichtig met een tekentang. Je zet de tang op de teek en draait rustig rond en trekt de teek langzaam uit de huid.
    Je dierenarts kan je altijd adviseren welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen. Zeg vooral wat je van plan bent te gaan doen en naar welk land je gaat.
    Vaak is het advies een speciale band of druppels en betekent het ook dat de hond zo min mogelijk het water in moet omdat de werking dan afneemt.
  • Voeding onderweg
    Meestal heeft de hond op vakantie meer beweging dan hij gewend is. Houd rekening met het hogere energieverbruik. Als er veel gestegen en gedaald wordt heeft de hond ook echt meer voeding nodig. Wij nemen zijn gebruikelijke voer van thuis mee, maar als je echt lichtgewicht op pad wilt kun je ook gevriesdroogd * voer voor de hond meenemen.
    Er bestaan hondenrugzakken * zodat de hond in ieder geval zijn eigen water en voedsel kan dragen.
  • Het terrein
    Bouw het wandelen rustig op en controleer na afloop van de wandeling de pootjes op irritaties en scherpe dingen.
    Vermijd wandelroutes waarin (stijle) trappen zijn opgenomen, of routes waar je jezelf moet zekeren aan kabels. Kies bij nat weer voor een route die zo min mogelijk over steen of rotsblokken gaat. Regen betekent ook gladheid. Als je dan toevallig de hond aangelijnd moet hebben moet je ook zeker weten dat je jezelf goed op de been kunt houden. Een onverwachte beweging van je hond kan ook voor jou gevolgen hebben.
    De meeste honden genieten van wandelen, snuffelen en rennen. Een nieuwe omgeving is dan ook altijd weer een uitdaging voor je hond.

Met de hond in de auto

Dit is een feest voor ons en onze hond. Wij hebben een campertje waarin hij een eigen plek heeft. Vanaf die plek kijkt hij rustig naar alles wat voorbij raast en als hij dat moe is gaat hij lekker slapen. We stoppen regelmatig, wat natuurlijk ook goed is voor onszelf.
Het rijden is immers al meteen het begin van onze vakantie; heerlijk als je dan het haastgevoel al achter je kunt laten.
Je bent verplicht ervoor te zorgen dat de hond niet bij de bestuurder kan komen. Sommigen doen hun hond daarvoor in een bench helemaal achterin.

afkoelen                     moe maar voldaan

 afkoelen                                                                                                                                              moe en voldaan

 

We zorgen ervoor dat we voldoende water bij ons hebben en nemen ook de tijd voor een wandeling onderweg naar onze bestemming. Omdat hij dol is op water proberen we hem altijd even ergens te laten zwemmen. Koelt hij ook meteen weer wat af!
Als je een natte hond in je auto vervelend vindt kun je hem altijd even goed afdrogen voordat je weer verder rijdt.

Bij een pauzestop gaan we altijd in de schaduw staan. Dit doen we overigens ook als we ergens even een boodschap gaan doen. Dan moeten we de hond wel in de auto achterlaten.
Raampjes stukje open zodat er in ider geval genoeg frisse lucht circuleert, bakje water er altijd bij en nooit lang achter elkaar weg blijven.
Natuurlijk verdedigt onze hond, in de tijd dat wij er even niet zijn, zijn domein. Soms maken we dan ook mee dat omstanders staan te kijken naar onze “zielig blaffende” hond in de camper. Die weten dan natuurlijk niet dat hier absoluut geen sprake is van dierenmishandeling!

De hond mee op de boot

Tja..voor ons best een probleem. Moet de hond in de camper/auto blijven? Hij kan niet in een kennel. Hoe stellen we hm gerust? We durven het nog steeds niet goed aan. Het fijne is dat je tegenwoordig buitenhutten kunt reserveren waar je samen met je hond kunt overnachten. Dat scheelt!
De site van DFDS Seaways heeft ons veel nuttige informatie verschaft.
Ook de blogs zijn erg fijn om te lezen.

Andere nuttige sites:
www.canwebringthedog.com
www.pettravel.com
www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie/informatie/douane

 


 
* de linkjes in dit stuk verwijzen naar voorbeelden waar we zelf veel plezier aan beleven. Het is niet bedoeld als een overzicht van alle mogelijkheden die er zijn.

 

Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice