Italie

Een grote verscheidenheid in landschap, bevolking, klimaat, laten we er eens even doorheen ‘lopen’.

We starten in het bergebied in het noorden, tegen de Alpen aan. Sneeuw in de winter, goed voor een mooie langlaufvakantie of een wandelreis op sneeuwschoenen. In de zomer warm maar lekker koel door de hoogte, ideaal voor een wandelvakantie op hoogte. Vanuit een standplaats, gezinsvakanties individueel of in een groep, huttentocht, rugzaktrekking, met bagagevervoer of zonder, het is er allemaal.
De wandelreizen in het Aosta dal en de Gran Paradiso in het noorden, grenzend aan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen geven ruime mogelijkheden aan wandelen in de bergen.
Ook in de bergen in het noorden liggen Trentino en de Dolomieten, met zijn steile rotswanden.

Iets ten zuiden daarvan Bergamo, Friuli en de Veneto, met als hoofdstad Venetië.
Tussen Aosta en de Dolomieten, ten zuiden van Ticino, liggen de Italiaanse meren, Maggiore, Ledro en Como, ten noorden van Milaan, druk bezocht in de zomermaanden. Echter de gebieden rondom de meren in de bergen zijn veel minder druk bezocht, hooguit door wandelaars.

Westelijker wandelt u prachtig tussen de wijnvelden, de Piemonte, waar ok de beroemde truffels vandaag komen.  Fijne agriturismo, lekker eten en aan het einde van de wandeling een goed glas wijn op een terras.

Aan de Ligurische kust ligt de Cinque Terre, de 5 dorpen. Dorpjes steil tegen de rotsen gebouwd en de terrassen die overal bebouwd worden. De Via dell'Amore verbindt de vijf geïsoleerde dorpen met elkaar middels een wandelpad. Een aanrader voor een wandelreis in voor- of najaar. 

In het binnenland, rondom de steden Pisa, Lucca, Florence en Siena ligt Toscane.  Glooiende heuvels, cipressen, wijnvelden, olijfgaarden, cultuur, kunst, Toscane heeft het allemaal. De heerlijke Chianti  komt hiervandaan.
Meer richting het centrale deel, de Apennijnen die de laars volgen van noord naar zuid,  wordt het landschap bergachtiger.

Ten zuiden daarvan ligt Umbrië, vaak het groene hart van Italië genoemd. Franciscus van Assissi heeft in Umbrie zijn sporen achtergelaten, er zijn een aantal mooie trektochten die in het teken hiervan staan.
Ten oosten van Toscane en Umbrië ligt de Marche,  aan de Adriatische Zee en daaronder de Abruzzen. Beide regio’s zijn mooie wandelgebieden, minder bekend en misschien daarom zeker aan te raden.

Maar laten we de eilanden niet vergeten. Elba met zijn bergen in het binnenland en de blauwe zee, Sicilie met de vulkanen en veel cultuur en Sardinië met de Supramonte en mooie ruige kust. Allemaal fijne wandelgebieden met ook hier elke dag de verrassing van de Italiaanse keuken.

Zie hier alle reizen naar Italië

schrijf je in voor de nieuwsbrief
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice